Sebeobrana

www

Ve čtvrtek 12. května v naší škole proběhla malá ukázka sebeobrany pro žáky devátého ročníku. Toto téma se týká předmětu Výchova ke zdraví a myslím, že je to téma, které je určitě lepší si probrat a vyzkoušet naživo.
Jako instruktoři přijeli David Polcer a Vít Pisařovic. Moc o nich napsat nemůžu, snad jen to, že se sebeobranou a obranou jiných mají hojné zkušenosti. 
Ukázka probíhala v malé tělocvičně a začala celkem pohodově, tedy rozběháním. Že to ale taková pohoda nebude, žákům došlo ve chvíli, kdy se během poklusu ozval rázný povel: „Klik!“. Několikrát se to opakovalo a žákům se vlila zdravá barva do tváří a na čelech vyskočily první krůpěje potu. Následovalo protažení svalů a pak už se začalo s tréninkem kopů a úderů (byly k dispozici boxovací lapy) a obranou proti nim.
Žáci si tedy ve dvojicích opatrně zkoušeli to, co jim předváděli instruktoři, kteří pak mezi nimi procházeli a kontrolovali, upravovali techniku provedení a dávali cenné rady. Náročnost se postupně zvyšovala a zanedlouho se žáci učili, jak se dostat z pevného sevření např. kolem krku nebo kolem pasu.
Ač to bylo v podstatě vážné téma, v tělocvičně panovala dobrá nálada provázená smíchem a občasným: „Au!“. Nutno ale dodat, že k žádnému úrazu nedošlo a podle zpětné vazby žáků, se tato akce líbila. A nejen žákům, ale i dozorujícím či jen přihlížejícím učitelům (někteří si i některé prvky obrany sami na instruktorech vyzkoušeli), přičemž asistentka z 9. A se dokonce aktivně zúčastnila celé dvouhodinové ukázky.
Na závěr bylo žákům zdůrazněno, že po této ukázce bohužel asi nebudou schopni se v případě útoku ubránit, protože to vyžaduje opravdu dlouhý trénink, ale i tak instruktoři doufají, že jim to něco přineslo.
S přáním, aby ke konfliktům docházelo co nejméně,
                                                                    Šárka Pisařovicová 

Fotografie najdete ve fotogalerii.

Další aktuality

B583D812-E4B5-4A18-BA7E-5CDFA01E4FB5

Pangea 2024

V úterý 5. 3. 2024 se na naší škole uskutečnilo úvodní kolo matematické soutěže Pangea. Ústředním tématem letošního ročníku se stala…