Velikonoční vajíčko

20230316_095236

Naši žáci často využívají nabídku programů, která přichází z Centra tradičních technologií Příbor (CETRAT), pobočky Muzea Novojičínska. Jeden z prvních programů navštívených v tomto roce se jmenoval Velikonoční vajíčko. O něm i dopoledním programu paní učitelka Stočková napsala:
„Ve čtvrtek 16. 3. si žáci 3. A třídy udělali krátký výlet do nedalekého Příbora, kde se v muzeu zúčastnili programu Velikonoční vajíčko. A proč zrovna vajíčko?
Pan PhDr. Václav Michalička, Ph.D. přiblížil dětem dávnou historii a vysvětlil význam života a smrti, křesťanské tradice a význam Velikonoc, symboliku vejce, způsoby zdobení vajec a postup při zdobení pro náš kraj tradiční voskovou (barevnou, vrstvenou) technologií. Děti viděly zdobení vajec v praxi, zjistily, z jakých přírodních surovin lidé získávali barvy, jaký význam která barva měla, jak si vyráběli pomůcky na barvení vajec a i to, že se nezdobila vejce vařená či vyfouknutá, ale syrová.
Žáci se sami podíleli na jednoduché květinové výzdobě v místnosti muzea, někteří poprvé ochutnali mazanec a lipový čaj. 
Program byl pro žáky velmi pěkně připraven a všem se velice líbil.
Svůj krátký výlet zakončili procházkou po příborském náměstí a uplatnili pak v praxi i učivo slohu a matematiky - orientaci v jízdních řádech, když se měli autobusovou dopravou vrátit zpět do Kopřivnice.“

 

Fotogalerie

Další aktuality

B583D812-E4B5-4A18-BA7E-5CDFA01E4FB5

Pangea 2024

V úterý 5. 3. 2024 se na naší škole uskutečnilo úvodní kolo matematické soutěže Pangea. Ústředním tématem letošního ročníku se stala…