Exkurze do Osvětimi a Krakova

Autobus

Poslední školní den před Velikonocemi se zájemci z řad žáků 9. roč. vydali na poznávací historickou exkurzi do Osvětimi a Krakova. Hned ráno bylo znát, že je nám počasí nakloněno, a skutečně nás čekal pěkný slunečný den.
Naší první zastávkou se stal koncentrační táborový komplex Auschwitz-Birkenau. Během tříhodinové prohlídky, která začala v táboru Auschwitz 1 u vstupní brány s nápisem Arbeit macht Frei a končila v rozsáhlém komplexu Auschwitz 2 prohlídkou dřevěných baráků, nám pan průvodce sdělil spoustu důležitých informací, které doplnil o různé další postřehy a zajímavosti.
Krátce po poledni jsme Osvětim opustili. Čekala nás totiž návštěva druhého největšího polského města – Krakova, historické rezidence polských králů. Zastavili jsme na nábřeží řeky Visly a kolem významných historických památek jsme malebnými uličkami přešli až na hlavní krakovské náměstí. Po volném rozchodu, který zde děti dostaly a při kterém si zcela jistě užily atmosféru města, naše kroky směřovaly ještě na královský hrad Wawel, který se nachází na kopci nad řekou Vislou a kde bylo v minulosti korunováno mnoho polských panovníků.
Kolem páté hodiny odpolední naše prohlídka Krakova skončila a čekala nás už jen zpáteční cesta domů, která – stejně jako celý den – proběhla bez problémů.
                                                  Mgr. Marcela Šmiřáková

Další aktuality