Sebeobrana 2023

Hl

Na čtvrtek 15. června zajistila Mgr. Šárka Pisařovicová akci, která měla v minulém školním roce velký úspěch. Na minikurzu sebeobrany se postupně vystřídali všichni deváťáci. Paní učitelka o akci napsala:
"Rok se s rokem sešel a deváťáky znovu čekalo malé zpestření vyučování v rámci předmětu Výchova ke zdraví. Ve čtvrtek 15. června k nám do školy zavítali David Polcer a Vít Pisařovic odhodlaní žákům ukázat základní prvky sebeobrany.
První část hodiny začala krátkou rozpravou o tom, že nejlepší je prevence (tedy konfliktu úplně předcházet), pak, pokud člověk může, tak utéct, a když nemůže utéct, musí „přepnout“ do bojového nastavení a začít se bránit.
Po krátké rozcvičce začalo to nejzajímavější – aktivní sebeobrana. To, jak správně zaujmout pevný postoj anebo padat na zem, se ukázalo těžším, než by se na první pohled mohlo zdát. Žáky to ale neodradilo a po hlavě se vrhli na nácvik kopů a úderů.
Druhá část hodiny byla o něco složitější. Instruktoři ukazovali konfliktní situace a obranu, která se skládala z více kroků. Nacvičovalo se napadení zezadu, obrana proti chycení kolem krku, za tričko (límec) a taky obrana proti úderu, háku atd. Nebylo to vůbec jednoduché. Jedna žákyně trefně podotkla: „Já tomu útočníkovi budu muset říct, ať chvilku počká, že se musím první zpevnit, a pak si v hlavě ujasnit postup, kterým se budu bránit!“ Instruktoři to mají stokrát nacvičené a jen tak něco je nepřekvapí. Z žáků ale profíci v sebeobraně po této hodině nebudou a ani to nebylo cílem. Cílem bylo, aby si hodinu užili i přes vážnost tohoto tématu. Kdo ví, třeba to někoho motivuje k dalšímu trénování sebeobrany.
Zpětná vazba od žáků byla pozitivní, tedy mise splněna. Instruktorům děkujeme za čas, který našim žákům věnovali. 😊"

Další aktuality

IMG_2089

Štafetový pohár

V úterý 30. 4. 2024 se konal v Novém Jičíně tradiční Štafetový pohár. Do závodu své běžce vyslalo 17 škol z okresu Nový Jičín. Za naši…

IMG_3979 (1)

,,Májka"

Jako každý rok i letos žáci naší školy zdobili na 1. května v sadu Dr. Edvarda Beneše kopřivnickou,,májku". Této krásné tradice se…