Beseda s vojáky AČR

image0(2)

V pondělí 29. ledna mezi naše deváťáky zavítali dva příslušníci armády České republiky. Během besedy, která pro každou třídu trvala 2 vyučovací hodiny, se rtn. Vít Pisařovic a rtn. David Polcer snažili žákům přiblížit práci českého vojáka.

V první části se žáci dozvěděli o struktuře AČR, v krátkosti i o zbraních a také o posádce, kde oba vojáci pracují, tedy o 72. mechanizovaném praporu Generálmajora Josefa Buršíka. A protože se v této době deváťáci rozhodují o své budoucí kariéře, nechyběla ani zmínka o Vojenské střední škole v Moravské Třebové a o Univerzitě obrany v Brně.

Druhá část besedy byla věnována otázkám žáků: „Jak velká je naše armáda? Jaký je plat? Je to dřina? Bojíte se něčeho?“ Zvídavých dotazů bylo opravdu mnoho, ale naši vojáci na všechny trpělivě odpovídali a vyprávěli zážitky ze cvičení nebo z nasazení v mezinárodních misích. Pro některé možná bylo i překvapením, že vojáci neplní jen funkci spojenou s bojem a válkou, ale také třeba s  humanitární pomocí (záplavy, tornádo, covid, apod.).

Ke konci besedy měli žáci možnost vyzkoušet si něco z taktického vybavení vojáka, například neprůstřelnou vestu, přilbu, bojový opasek, maskáče nebo set na maskování (tzv. „Hejkala“). Z fotogalerie je znát, že to všem moc slušelo!

Celou besedu si užili nejen žáci devátých tříd, ale také vyučující, za což oběma vojákům velmi děkujeme.

Mgr. Šárka Pisařovicová

Odkaz na fotogalerii:

https://eu.zonerama.com/Link/Album/11047999

Další aktuality